Kulebiaczki z kapustą

Ciasto: 0,5 kg mąki, jajo, łyżka masła, 250 ml mleka, 0,5 łyżeczki cukru, 20 g drożdży, łyżeczka soli. Farsz: 20 g obgotowanych pokrojonych suszonych grzybów, 0,5 kg kiszonej kapusty, 2 małe posiekane cebule, 0,25 kostki masła, 100 ml gęstej śmietany, sól, pieprz, jajo.

Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie. Drożdże wymieszać z łyżką letniego mleka, cukrem i odrobiną mąki, wlać do mąki, dodać pozostałe mleko, jajo i sól. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką. Po 30 min. Dodać roztopione masło, ciasto wyrabiać aż przestanie kleić się do rąk. Przykryć i odstawić do wystygnięcia. Cebule zeszklić na maśle. Dodać odciśniętą posiekaną kapustę i grzyby, dusić około 40 min. Dodać śmietanę, pieprz i sól. Farsz wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Ciasto rozwałkować, pokroić na kawałki, na każdy nałożyć warstwę farszu, zwinąć, skleić, ułożyć na natłuszczonej blasze, odstawić do wyrośnięcia. Kulebiaki posmarować rozkłóconym jajem i piec około 30 minut.

Reklama

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: pieprz | jaja | sól | ciasto | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje