Kulebiak z mięsem

Smaczny posiłek obiadowy

Składniki - ciasto

  • 40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • jajko
  • 2 żółtka
  • łyżeczka soli
  • szczypta oregano
  • szczypta tymianku

Składniki - farsz

  • 2 ugotowane marchewki
  • 60 dag mięsa wołowego i drobiowego z rosołu
  • 2 cebule
  • tłuszcz do smażenia
  • 10 dag szynki
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 15 dag sera żółtego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • jajko do smarowania

Sposób przygotowania

1. Przesiej mąkę. Dodaj masło, posiekaj je z mąką. Dodaj cukier, sól, śmietanę, jajko, żółtka, zioła. Zagnieć szybko ciasto, schładzaj godzinę w lodówce. 

2. Ugotowane marchewki i mięso zmiel w maszynce. Cebule posiekaj, podsmaż, schłodź i dodaj z tłuszczem do mięsa. 

3. Ciasto cienko rozwałkuj, wysmaruj farszem, wyłóż plastrami szynki, boczku oraz sera i posyp posiekanym szczypiorkiem. Zwiń ciasno, zaklejając brzegi. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 50 minut w temp. 180 st. C. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje