Kulki Rafaello

Ten słodki przysmak możesz zrobić samodzielnie!

Kokosowe kulki
Kokosowe kulki123RF/PICSEL

Składniki:

  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 30 dag białej czekolady
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki rumu
  • 12 migdałów  bez skórki
  • dodatkowo wiórki kokosowe  do obtaczania

Przygotowanie:

Czekoladę zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Miękkie masło dobrze ugnieć z wiórkami kokosowymi, startą czekoladą, sokiem wyciśniętym z cytryny i rumem.

Masa powinna być dość sztywna. Jeśli jest zbyt miękka, wstaw ją na godzinę do lodówki. Ręce schłodź pod zimną wodą. Odrywaj z masy małe kawałki, w każdy wciśnij migdał.

Formuj kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Gotowe powkładaj do papierowych foremek i wstaw do lodówki do stężenia.

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas