Kulki z kaszy jaglanej

Moda na fit-przekąski nie mija. Wielką popularnością cieszą się szczególnie różnego rodzaju "kulki mocy" powstające ze zdrowych składników i mieszczące się do pudełek śniadaniowych.

Słodycze, które można jeść bez wyrzutów sumienia
Słodycze, które można jeść bez wyrzutów sumienia123RF/PICSEL

1. Kaszę wyjmujemy z woreczków, umieszczamy na gęstym sicie i przelewamy gorącą wodą, aby zniwelować charakterystyczny smak goryczki.

2. Sparzoną kaszę zalewamy w garnku niewielką ilością zimnej wody i gotujemy, aż kasza wchłonie płyn. Pilnujemy, żeby się nie przypaliła. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy dalej. Dodajemy szklankę wiórków, mieszamy, gdy kasza wchłonie mleko, zdejmujemy ja z ognia, dodajemy miód. lub/i syrop, ponownie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

3. Z przestudzonej masy (powinna być dość gęsta) formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Wkładamy do lodówki i chłodzimy min. dwie godziny.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas