Kulki z rodzynkami

Na podwieczorek.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 2 szkl. mąki,
- 20 dag rodzynek,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki winiaku,
- 8 dag drożdży,
- 1/2 szklanki ciepłego mleka,
- jajko, cukier puder,
- 1/4 szkl. cukru,
- olej lub smalec do smażenia.

Przygotowanie:

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Odcedzić, polać winiakiem. Do mąki dodawać powoli stopione masło, drożdże, jajko i cukier. Dokładnie zagnieść ciasto, odstawić je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po około pół godziny ciasto ponownie wyrobić, dodać rodzynki, zagnieść i odstawić na 15 minut. Poczekać, aż wyrośnie. Nabierać ciasto łyżką oprószoną mąką, formować dłonią kulki. Kłaść je na gorący tłuszcz i smażyć po 3 minuty z każdej strony. Osączyć i posypać cukrem pudrem. Porcja - 360 kcal Czas przygotowania: 70 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | ciastka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje