Kulki ziemniaczane

Ziemniaki na obiad można zaserwować na wiele sposobów. Jeśli nudzą cię warianty w rodzaju frytek czy klasycznych ziemniaków z wody, koniecznie wypróbuj złociste kulki.

Dzieci po prostu za nimi przepadają! Dorośli zresztą też...
Dzieci po prostu za nimi przepadają! Dorośli zresztą też...123RF/PICSEL

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.

2. Ugotowane przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem w misce.

3. Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy żółtko, przyprawy i mąkę. Mieszamy, masę wyrabiamy zwilżonymi palcami, formujemy kulki wielkości małych mandarynek (można mniejsze). Kulki obtaczamy w bułce tartej.

4. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kulki na złoto.

Piwne ziemniaki - takich jeszcze nie jedliście!Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas