Kultowe ciasto. Banalnie proste i najlepsze do kawy!

Babka "zebra" to jedno ze znanych i lubianych ciast, które można zrobić błyskawicznie. Idealne do popołudniowej kawy, proste i smakuje każdemu!

Babka "zebra"
Babka "zebra"Picsel123RF/PICSEL

Sposób wykonania:

Ubij pianę z białek. Kiedy będzie sztywna, dodaj po jednym żółtku oraz cukier, dalej ubijając do połączenia składników.

Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj wodę gazowaną i wymieszaj mikserem, dolewając olej cienkim strumieniem.

Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej dwie łyżki mąki ziemniaczanej.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i na przemian wylewaj masę jasną i ciemną - tak aby powstała "zebra". Piecz ok. 40 minut (do suchego patyczka).

* * *

Zobacz więcej:

"Ewa gotuje": SztufadaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas