Kumpir

Kumpir to tradycyjna turecka zapiekana przekąska z mnóstwem smakowitych, kolorowych dodatków. Przypomina nieco hamburgera, z tą różnicą, że bułkę zastąpił... ziemniak.

Im kumpir bogatszy, tym smaczniejszy
Im kumpir bogatszy, tym smaczniejszy123RF/PICSEL

1. Ziemniaki myjemy bardzo dokładnie, osuszamy. Nie obieramy. Owijamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym przez 1-1,5 godziny w temp. 220 stopni. Czy się dobrze upiekły - sprawdzamy nakłuwając je widelcem. Skórka powinna być twardawa, chrupiąca, a środek miękki. Gotowe ziemniaki wyjmujemy z piekarnika.

2. Gdy ziemniaki jeszcze się pieką, ser ścieramy na dużych oczkach tarki, pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i smażymy na oleju. 

3. Łączymy jogurt naturalny z rozgniecionymi ząbkami czosnku, łyżeczką soku z cytryny i szczyptą pieprzu. Powstały sos chłodzimy w lodówce.

4. Gorące ziemniaki odwijamy, nacinamy, rozchylamy i widelcem ugniatamy miąższ. Do każdego ziemniaka wkładamy plaster masła, usmażone mięso, część startego sera, kukurydzę, pokrojone oliwki, paprykę, ogórki i cebulkę. Polewamy ziemniaki sosem i posypujemy resztą startego sera.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas