Kurczak duszony z warzywami

Pyszne danie, które z powodzeniem zastąpi pieczonego kurczaka.

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • ● 4 duże kawałki kurczaka (razem
  • ok. 1 kg) ● 4 łyżki oleju ● ok. 800 g
  • ziemniaków ● 2-3 marchewki (możesz
  • też dodać ulubioną mieszankę
  • mrożonych warzyw) ●2 cebule
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • ew. ok. 50 ml śmietanki 30 proc.
  • 1-2 łyżeczki mąki
  • ok. 150-200 ml bulionu
  • sól, pieprz, papryka mielona, czosnek granulowany
  • natka do posypania

1. Mięso umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem, papryką, czosnkiem.

Reklama

2. Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój w piórka. Rozgrzej olej w brytfannie lub rondlu, włóż mięso. Smaż kilka minut do zrumienienia. Następnie dodaj cebulę. Gdy się zeszklij, dołóż ziemniaki i marchewkę. Dolej bulion i sos sojowy (zamiast bulionu może być też woda). Duś ok. 30 minut na niedużym ogniu do miękkości. Następnie oprósz wierzch przyprawami. Duś jeszcze przykryte ok. 15 min. Śmietankę połącz z mąką, dodaj kilka minut przed końcem gotowania. Podaj posypane natką.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje