Kurczak duszony z warzywami

Pyszne danie, które z powodzeniem zastąpi pieczonego kurczaka.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

1. Mięso umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem, papryką, czosnkiem.

2. Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój w piórka. Rozgrzej olej w brytfannie lub rondlu, włóż mięso. Smaż kilka minut do zrumienienia. Następnie dodaj cebulę. Gdy się zeszklij, dołóż ziemniaki i marchewkę. Dolej bulion i sos sojowy (zamiast bulionu może być też woda). Duś ok. 30 minut na niedużym ogniu do miękkości. Następnie oprósz wierzch przyprawami. Duś jeszcze przykryte ok. 15 min. Śmietankę połącz z mąką, dodaj kilka minut przed końcem gotowania. Podaj posypane natką.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas