Kurczak faszerowany

Idealny na rodzinny obiad

Czas przyrządzenia: ok. 130 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 30–40 dag ciemnych winogron
  • 3 łyżki zielonych oliwek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ziołowa przyprawa do kurczaka
  • słodka papryka w proszku, sól, pieprz
  • olej do posmarowania kurczaka

Sposób przygotowania

Kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Odetnij skrzydła i szyję tak, by otwory w skórze były jak najmniejsze. Udka natnij, usuń kości. Tuszkę ułóż na desce grzbietem do góry i przetnij ją wzdłuż bardzo ostrym nożem. Oddziel mięso od kości (uważaj, by nie przeciąć skóry). Mię- so odłóż. Skórę rozłóż na desce, zszyj wszystkie otwory. Oliwki osącz z zalewy, pokrój w kosteczkę. Winogrona umyj, oderwij od gałązek. Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Mięso kurczaka przepuść przez maszynkę. Wymieszaj z jajkiem, natką pietruszki, winogronami oraz oliwkami. Farsz przypraw czosnkiem, solą, pieprzem, słodką papryką i ziołową przyprawą do drobiu. Ułóż go na skó- rze. Zszyj ją, formując tuszkę. Posmaruj olejem. Piecz ok. 90 minut w temp. 190ºC. Udekoruj, np. oliwkami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje