Kurczak na dwa sposoby

Wybierz swój ulubiony!

Korzenne udka

Składniki:

●4 duże udka z kurczaka (lub oczyszczona cała tuszka)

Reklama

●sól, pieprz, przyprawy korzenne (cynamon, kardamon, imbir, curry, gwiazdki anyżu)

●kilka łyżek oleju

●łyżka miodu

●2 kieliszki czerwonego słodkiego wina

●sezam do posypania

Przygotowanie:

1. Mięso umyj, natrzyj solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj olej, miód, wino i przyprawy korzenne (dokładna ilość wg uznania). Udka (lub pokrojoną tuszkę) ułóż w brytfannie, polej częścią marynaty i piecz. ok. 40 min.

2. W trakcie posmaruj raz resztą marynaty. Podaj posypane sezamem, np. z ziemniakami.

Piersi w ziołach

  • podwójna pierś kurczaka
  • zioła: suszony tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz papryka słodka, szczypta chili
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • olej; ew. sałatka jako dodatek (np. z awokado, rukolą, grillowaną papryką, i posiekanymi orzechami)

Przygotowanie:

1. Mięso umyj, osusz, podziel na duże pasy. Natrzyj ziołami, przyprawami, czosnkiem, skrop olejem i zgrilluj na ruszcie lub usmaż na grillowej patelni teflonowej bez tłuszczu. Możesz też upiec je w folii na blasze w piekarniku.

2. Mięso podaj np. z sałatką - może być z rukolą, awokado, grillowaną papryką i orzechami (np. nerkowca).

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje