Kurczak na ostro z kolendrą

Z kuchni wietnamskiej.

Składniki na 4 porcje:

- 4 ząbki czosnku,
- cebula,
- kawałek imbiru (ok. 30 g),
- 2-3 małe czerwone papryczki chilli,
- 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 3-4 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej),
- pęczek zielonej cebulki,
- pęczek kolendry,
- sól,
- 250 g ryżu basmati,
- 4 filety z kurczaka (ok 500 g),
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki oleju,
- czarny pieprz,
- cukier,
- 4 łyżki wietnamskiego sosu rybnego,
- papryczki chilli do dekoracji

Przygotowanie:

Czosnek, cebulę oraz imbir obrać. Chilli porozcinać, wypestkować i umyć. Wszystko drobno posiekać. Z trawy cytrynowej zdjąć zewnętrzną warstwę, umyć, poprzekrawać wzdłuż.
Zieloną cebulkę umyć, posiekać. Kolendrę umyć, oberwać listki. Zagotować pół litra osolonej wody. Ryż basmati gotować przez 12-15 minut.
Mięso umyć, pokroić w paski. Zmieszać z czosnkiem, cebulą, imbirem, chilli, trawą cytrynową i mąką ziemniaczaną. Olej rozgrzać w dużej patelni lub woku. Mięso obsmażać na średnim ogniu przez 5-7 minut. Doprawić pieprzem, dwoma łyżeczkami cukru i sosem rybnym. Dodać kolendrę i zieloną cebulkę. Dekorować papryczkami chilli. Podawać z ryżem.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal

Dowiedz się więcej na temat: potrawy z woka | kolendra | trawy | kuchnia wietnamska | kurczak | drób

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje