Kurczak na ostro ze złocistymi ziemniaczkami

Bardzo pikantny!

Składniki:

  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1 i 1/2 kg)
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 7 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • sól
  • 7 łyżek oliwy
  • 4 gałązki rozmarynu
  • kilka gałązek kolendry
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 zielone papryczki chili
  • 10 dag kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

1. Czosnek obierz, posiekaj. Wymieszaj z płatkami chili oraz mieloną ostrą papryką. Dodaj 6 łyżek soku z cytryny, 4 łyżki oliwy oraz ocet. Kurczaka umyj, wytrzyj, udka natnij i zagnij do środka. Całą tuszkę mocno spłaszcz. Ułóż na blasze. Kurczaka posmaruj 2/3 przygotowanej marynaty. Odstaw na 30 minut. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 2 godziny.

Reklama

2. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki. Posyp nimi ziemniaki. Skrop je pozostałą oliwą i posyp solą. Około 30 minut przed końcem pieczenia tuszkę kurczaka posmaruj pozostałą marynatą i obłóż ziemniakami.

3. Kolendrę i natkę opłucz, osusz, oderwij listki, drobno je posiekaj. Papryczki chili rozetnij, usuń pestki, strączki opłucz i drobno pokrój. Śmietanę wymieszaj z majonezem, pozostałym sokiem cytrynowym i resztą oliwy. Dodaj chili i zioła. Sos przypraw solą. Serwuj jako dodatek do pieczonego kurczaka i ziemniaków.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje