Kurczak na zielono - Robert Sowa

<b>Składniki</b>: 4 udka z kurczaka bez skóry i kości, 2 cebule pokrojone w kostkę, 10 dag brokuł, 10 dag zielonego groszku, 1 papryczka chilli, 20 dag zielonej papryki, 10 dag ciętej zielonej fasoli szparagowej, 100 ml białego wina, 2 ząbki czosnku, 50 ml oliwy z oliwek, 200 ml śmietany 36 proc., 50 ml oleju do smażenia, 1pęczek pietruszki, 1 pęczek szczypiorku, bazylia, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól.

Przygotowanie:

Umyte i osuszone udka z kurczaka kroimy w grubą kostkę, solimy i pieprzymy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy udka z kurczaka i mocno przysmażamy z każdej strony. Dodajemy czosnek, cebulę, papryczkę chilli, paprykę i fasolę szparagową. Smażymy 10 minut i zalewamy białym winem. Dodajemy zielony groszek, brokuły, przyprawy i dusimy do miękkości. Przed podaniem dodajemy śmietanę, zmiksowaną z oliwą bazylię, pietruszkę i szczypior. Żeby mięso miało bardziej wyrazisty smak należy zamarynować je w przyprawach i ziołach na kilka godzin przed przygotowaniem.

Przepis mistrzów kuchni Roberta Sowy i Krzysztofa Baranowskiego.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas