Kurczak pieczony na butelce

Sposób na soczystego kurczaka.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- kurczak,
- sól, pieprz,
- curry w proszku,
- estragon suszony,
- majeranek

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pierzem, curry, majerankiem i estragonem. Pozostawić w chłodnym miejscu przez całą noc. Następnego dnia tak przygotowanego kurczaka nałożyć na butelkę (np. po piwie lub soku owocowym) wypełnioną wodą. Ustawić pionowo butelkę z kurczakiem w metalowej miseczce i wszystko razem umieścić w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Piec ok. 1 i 1/2 godziny. Tłuszczem kapiącym do miseczki polewać kilkakrotnie kurczaka podczas pieczenia, aby nie spiekł się za bardzo. Woda w butelce jest po to, by pod wpływem temperatury parowała i podpiekała oraz nawilżała kurczaka od środka. Gotowego kurczaka najlepiej podać z ryżem na sypko i z surówką.
Czas przygotowania 20 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz potrawy z drobiu? Zobacz również:

Dowiedz się więcej na temat: drób | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje