Kurczak pieczony z orzechami i sosem żurawinowym

Propozycja na wyjątkowy obiad

Składniki

  • 1 tuszka kurczaka zagrodowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki majeranku

Składniki - farsz

  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 jabłko, kwaśne
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • garść żurawin (opcjonalnie)

Składniki - sos

  • 100 g żurawiny, suszonej
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 suszone morele (opcjonalnie)
  • 200 ml wody
  • 2-3 łyżki miodu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Kurczaka Zagrodowego natrzeć całego solą, pieprzem i łyżką majeranku.

Reklama

Orzechy grubo posiekać, podprażyć na suchej patelni, dodać pokrojone w kostkę jabłko, masło, żurawinę, doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażać, następnie nafaszerować powstałą mieszanką kurczaka. Można związać mu nogi lub pozostawić luzem (farsz, który lekko wyjdzie i przypiecze się jest naprawdę smaczny;)). Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec 1h w 180 st.C. Po tym czasie zdjąć folię i dopiekać jeszcze 30 minut.

W czasie gdy kurczak się piecze, przygotowujemy sos:

Żurwinę moczymy 30 minut w occie. Następnie dodajemy przyprawy, morele, wodę i gotujemy ok 30 minut (należy dolać wody jeśli zbyt dużo jej wyparuje). Wyciągnąć ziele i liść laurowy, dodać miód i całość zmiksować. Podawać do pieczonego kurczaka.

Smacznego!

 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje