Kurczak pieczony z warzywami i szałwią

Oryginalne połączenie drobiu i dodatków!

Składniki:

  • 1 sprawiony kurczak (1 i 1/2 kg)
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 40 dag marchewki
  • 75 dag ziemniaków
  • 50 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 4 gałązki świeżej szałwii
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Wymieszaj 2 łyżki oliwy ze sporą szczyptą: soli, pieprzu i papryki. Natrzyj tym tuszkę w środku i na zewnątrz. Marchewki i ziemniaki obierz, warzywa umyj, pokrój na duże kawałki. Szałwię opłucz, oderwij listki, odłóż trochę do dekoracji.

Reklama

2. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż na chrupko na pozostałej oliwie. Do boczku dodaj cebulę, smaż razem jeszcze przez chwilę (aż cebula się zeszkli). Potem dolej wino oraz bulion. Dołóż obrane ząbki czosnku, ziemniaki, marchewkę i szałwię. Składniki oprósz solą oraz pieprzem. Całość duś przez kilka minut.

3. Przyprawionego kurczaka ułóż w brytfance. Obłóż go podduszonymi warzywami i boczkiem z patelni. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 75 minut.

4. Fasolkę oczyść, opłucz, gotuj 15 minut w posolonej wodzie. Odcedź, osącz i serwuj jako dodatek do kurczaka pieczonego z warzywami. Przed podaniem danie udekoruj odłożonymi listkami szałwii.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje