Kurczak po prowansalsku

Przygotuj na obiad. Domownicy będą zachwyceni!

Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1 i 1/2 kg)
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 2 cytryny
  • 12 gałązek tymianku
  • 5 łyżek oleju
  • sól, mielony pieprz
  • posiekana bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania

Tymianek opłucz, dobrze osusz. Od 8 gałązek oderwij listki i posiekaj je. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, pokrój na duże kawałki. Polej je 3 łyżkami oleju. Wymieszaj z posiekanym tymiankiem, oprósz solą. Cytryny sparz, wytrzyj do sucha. Jedną ponakłuwaj wykałaczką w kilku miejscach, a drugą pokrój w cienkie plasterki. Tuszkę kurczaka dokładnie umyj i wytrzyj do sucha. Potem natrzyj ją solą i pieprzem (w środku oraz na zewnątrz). Do środka tuszki włóż 2 gałązki tymianku oraz całą cytrynę. Otwór zepnij wykałaczkami. Nogi zwiąż mocną, bawełnianą nitką. Kurczaka ułóż w brytfance. Posmaruj pozostałym olejem. Obłóż ziemniakami oraz plasterkami cytryny. Dodaj resztę tymianku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz przez 1 godzinę i 30 minut. Pod koniec pieczenia naczynie możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby plasterki cytryny nie przypaliły się. Przed podaniem danie posyp bazylią.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje