Kurczak po włosku

Lekkie danie, idealne na kolacje

Czas przyrządzenia: ok. 75 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1/3 szklanki oliwy
  • 4 duże cebule, pokrojone
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • cały kurczak, pokrojony
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 cytryny (dwie pokrojone w cienkie plastry, usuń pestki, trzecia – w ćwiartki)
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka, gorącego
  • 500 g pomidorków cherry
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 

2. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Podduś cebulę i czosnek (10-15 minut). Przypraw i wyłóż do formy do pieczenia. Posyp tymiankiem i odstaw.

3. Rozgrzej na patelni resztę oliwy. Obtocz kurczaka w mące i podsmaż na złoto (3-4 minuty, w dwóch partiach). Ułóż mięso na cebuli. 

4. Rozłóż plastry cytryny na mięsie. Wyciśnij sok z trzeciej cytryny. Polej mięso bulionem. Piecz 45-50 minut. Na koniec dodaj pomidory i oliwki. Piecz jeszcze 15 minut. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje