Kurczak poprowansalsku

Panierowany, w cieście albo w sosie – kurczak zawsze wychodzi smakowity! Wykorzystaj nasz przepis i zrób pyszny obiad.

Kurczak po prowansalsku smakuje doskonale.
Kurczak po prowansalsku smakuje doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cały kurczak
  • 1 cebula
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • słodka papryka w proszku
  • świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka natrzeć oliwą, oprószyć solą, pieprzem i papryką, podpiec na rożnie. Cebulę pokroić w piórka, szalotki posiekać, pomidory pokroić w ósemki.

2. Kurczaka przełożyć do żaroodpornej formy. Dodać cebulę, szalotki, pomidory, całe ząbki czosnku i koncentrat pomidorowy. Posypać solą, pieprzem i ziołami, obłożyć pomidorkami koktajlowymi, skropić oliwą. Piec 30 minut w temperaturze 210°C, podlewając wytworzonym sosem. Udekorować ziołami.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas