Kurczak rozmarynowy

Aromat rozmarynu sprawi, że mięso będzie jeszcze lepsze!

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 gałązek rozmarynu
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • (z całymi ziarenkami gorczycy)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2 cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania



Reklama

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo drobniutko posiekaj. Rozmaryn opłucz, osusz. Cytryny polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Jedną z cytryn pokrój w półplasterki. Kurczaka dokładnie umyj, osusz, pokrój na porcje. Następnie natrzyj czosnkiem, sokiem wyciśniętymz drugiej cytryny oraz solą i pieprzem. Mięso przykryj i odłóż na 2 godziny w chłodne miejsce. Oliwę wymieszaj z miodem oraz musztardą. Taką marynatą posmaruj kawałki kurczaka. Przełóż do brytfanki. Mięso obłóż gałązkami rozmarynu. Podlej białym winem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 1 godzinę i 15 minut. Około 20 minut przed końcem pieczenia porcje mięsa obłóż półplasterkami cytryny. Podawaj np. z racuchami warzywnymi.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje