Kurczak w miodzie i sezamie

Idealny na kolację.

Składniki:

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sezamu
  • olej rzepakowy
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • rozmaryn
  • sól
  • biały pieprz
  •  słodka i ostra papryka w proszku

Przygotowanie:

1. Kurczaka umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp białym pieprzem oraz natrzyj posiekanym drobno czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kurczaka z każdej strony. W miseczce przygotuj marynatę. Wymieszaj łyżkę oleju z miodem, rozmarynem, papryką słodką i ostrą.

Reklama

2. Usmażonego kurczaka posmaruj marynatą i przełóż do brytfanki. Obłóż go kawałkami cytryny, które nadadzą potrawie aromat. Piecz w temp. 180˚C przez 45 minut. W tym czasie na suchej, rozgrzanej patelni upraż sezam na złoto. Kurczaka podawaj posypanego sezamem z pieczonymi ziemniakami, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi. Taki kurczak dobrze smakuje też na zimno.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje