Kurczak, wino i...

Udka z kurczaka w sosie z białego wina. Przepis przesłała Kasiax.

Składniki:

Reklama

10 podudzi z kurczaka

1,5 - 2 szklanki białego wina

1 szklanka rosołu

4 ząbki czosnku

2 cebule pokrojone w ósemki

6 łyżek oliwy

listek laurowy, sól, pieprz

posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Obciąć końcówki kości podudzi i zsunąć skórę na mięso, odsłaniając kość. Natrzeć kurczaka solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć czosnek i cebulę. Kiedy się zeszklą i lekko zrumienią, wyjąć z oliwy.

Na aromatyzowanej w ten sposób oliwie zrumienić kurczaka. Kiedy będzie zrumieniony, zalać go winem, rosołem, dodać odłożony wcześniej czosnek, cebulę i listek laurowy. Gotować na dużym ogniu, bez pokrywki, by sos mocno się zredukował, a mięso kurczaka zmiękło, ale się nie rozpadło. Pod koniec dodać posiekaną nać pietruszki. Podawać na ciepło lub na zimno.

Dowiedz się więcej na temat: wino | kurczak | drób

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje