Kurczak z bakaliami i kuskusem

Tego przepisu nie znałaś!

Składniki:

  • 4 uda kurczaka
  • 20 dag mieszanki studenckiej
  • 10 dag suszonych śliwek
  • pół szklanki kaszy kuskus
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • szczypta imbiru
  • przyprawa do dań arabskich lub garam masala
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • pieprz sól

Przygotowanie:

1. Sos sojowy jasny i ciemny wlej do miski. Dodaj imbir, łyżkę przyprawy do dań arabskich lub garam masali, słodkiej papryki, pieprzu i soli. Wymieszaj. Kurczaka opłucz, oczyść, zanurz w zalewie, pozostaw w misce na kilka godzin. Bakalie zalej wrzątkiem, odstaw na 20 minut.

Reklama

2. Mięso ułóż w dużym glinianym garnku z pokrywką lub naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy kawałki mięsa włóż masło. Obłóż bakaliami, posmaruj miodem. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C najpierw z przykrywką, a 10 ostatnich minut bez przykrywki. Kuskus zalej bulionem, odstaw. Mięso podawaj z kuskusem.



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje