Kurczak z czosnkiem po francusku

Aromatyczny i smaczny.

Składniki na 4 porcje:

- kurczak,

Reklama

- sól, biały pieprz,

- 1 cytryna,

- 2 młode główki czosnku,

- pęczek szałwii

Przygotowanie:

Umytego kurczaka natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Nóżki związać. Kurczaka ułożyć na natłuszczonej blasze, podlać 250 ml wody i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Piec przez godzinę. Cytrynę umyć pokroić na kawałki, główki czosnku przepołowić. Po 30 minutach pieczenia cytrynę i czosnek ułożyć wokół kurczaka. Dolać jeszcze 150 ml wody. Szałwię umyć, oberwać listki. Posypać nimi kurczaka 10 minut przed końcem pieczenia. Podczas pieczenia kurczaka polewać wytwarzającym się sosem. Podawać z wiejskim pieczywem. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal

Dowiedz się więcej na temat: czosnek | kurczak | kuchnia francuska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje