Kurczak z nadzieniem szafranowym

Na uroczysty obiad.

Składniki na 6 porcji:

- duży kurczak,
- szklanka ryżu,
- cebula, seler,
- 5 dag rodzynek i migdałów,
- 3 łyżki oleju,
- po łyżeczce świeżego startego imbiru, skórki cytrynowej i pomarańczowej,
- sól, pieprz,
- szczypta szafranu,
- czosnek.

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć i natrzeć w środku przekrojonym ząbkiem czosnku. Cebulę i seler obrać i posiekać na niewielkie kawałki. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z selerem, a następnie dodać opłukany ryż. Chwilę smażyć razem na dość ostrym ogniu, następnie zalać 2 szklankami wrzącej wody. Dodać szczyptę szafranu, soli oraz pieprzu.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Zdjąć z ognia i starannie wymieszać z imbirem, skórką cytrynową i pomarańczową. Do farszu dodać sparzone, obrane i posiekane migdały oraz rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Farszem napełnić kurczaka, otwór spiąć specjalnym szpikulcem albo zaszyć. Ułożyć go w brytfannie, podlać wodą, włożyć naczynie z kurczakiem do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika.
W trakcie pieczenia co jakiś czas polewać kurczaka sosem z pieczenia, aby był soczysty.
1 porcja - 375 kcal
Czas przygotowania: 60 minut

Dowiedz się więcej na temat: ryż | drób | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje