Kurczak z orzechami

Wyjątkowy przepis na kurczaka z orzechami.

Składniki na 8 porcji:

Reklama

- tuszka kurczaka (około 1 i 1/2 kg),
- 1 i 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich,
- 2 jajka,
- 4 łyżeczki bułki tartej,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz.

Przyrządzanie:

Kurczaka umyć, osączyć. Następnie osolić i posypać pieprzem z zewnątrz oraz od środka. Orzechy zemleć w maszynce do mielenia, blenderze lub młynku. Wymieszać je z żółtkami i bułką tartą. Pianę z białek ubić na sztywno, dodać do masy orzechowej, doprawić solą i pieprzem. Farszem tym nadziać kurczaka. Posmarować go masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C. Piec około 90 minut, polewając od czasu do czasu sosem. Farsz do kurczaka można też uzupełnić pokrojoną drobniutko cebulą oraz startymi na tarce kilkoma jabłkami. Porcja - 460 kcal
Czas przygotowania: 110 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz potrawy z drobiu? Zobacz również:

Dowiedz się więcej na temat: orzech | drób | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje