Kurczak z owocami

Sezam utłucz w moździerzu, połącz z miodem i oliwą.

Czas przyrządzenia: 80 minut
Składniki dla: 4/5

Składniki

  • po 3 garście listków botwinki i rukoli
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 4 plasterki świeżego ananasa
  • 1/3 szkl. obranych białych porzeczek
  • 1/3 szkl. pokruszonego sera bałkańskiego
  • 1 pierś kurczaka
  • 2 plastry szynki wędzonej
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka sezamu;

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka konfitury porzeczkowej
  • szczypta rozmarynu

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Sezam utłucz w moździerzu, połącz z miodem i oliwą. Kurczaka posól, natrzyj przygotowaną marynatą. Owiń szynką, włóż do żaroodpornej formy, przykryj, odstaw na 30 minut. Następnie piecz 40-50 minut w 180°C, polewając powstałym sosem.

2. Botwinkę, rukolę i listki natki umyj, osusz. Ananas pokrój na kosteczkę, umyj porzeczki. Składniki sosu zmiksuj.

3. Upieczone mięso ostudź i pokrój ukośnie na grubsze plastry. Na głębokie talerze nałóż po porcji wymieszanej zieleniny, kurczaka, ananasa. Posyp porzeczkami i pokruszonym serem. Polej sosem.

Zamiast ananasa: Smaku doda sałatce dodatek drobno pokrojonej dynii w słodko-kwaśnej marynacie!


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje