Kurczak z pesto w naleśniku

Najlepiej smakuje kurczak w naleśniku.

Składniki na 4 porcje

Do nadzienia:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 3 łyżki oleju

Reklama

Do naleśników:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • olej do smażenia naleśników

Do migdałowego pesto:

  • 2 pęczki bazylii
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • 8-10 łyżek oliwy
  • sól, pieprz, mielona ostra papryka

Sposób przygotowania:

Mięso skrop sokiem z cytryny. Posyp solą, pieprzem i ostrą papryką. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, natrzyj nim filety. Włóż je do lodówki na godzinę.

Paprykę posmaruj łyżką oleju. Piecz w temp. 200 st., aż na skórce pojawią się brązowe plamki (ok. 40 minut). Wtedy wyjmij paprykę, zawiń ją w ściereczkę i wystudź.

Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dolej wodę i mleko. Wbij jajka. Dodaj sporą szczyptę soli, dokładnie wymieszaj składniki mikserem. Ciasto odstaw na 30 minut.

Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki. Trochę odłóż do dekoracji, resztę wrzuć o moździerza (ew. malaksera) Dodaj płatki migdałowe, obrane ząbki czosnku i parmezan. Sos ucieraj, dolewając oliwę. Pod koniec pesto przypraw solą oraz pieprzem.

Filety usmaż na 2 łyżkach oleju. Rozgrzej dużą patelnię. Cienko smaruj ją olejem. Wylewaj porcje ciasta. Równomiernie je rozprowadzaj. Usmaż cienkie naleśniki. Paprykę oczyść, obierz, potnij w paski.

Filety pokrój w plasterki. Mięso i paprykę rozłóż na naleśnikach. Polej pesto. Zwiń. Rulony udekoruj resztą bazylii.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | filety | pesto | papryka | kurczaki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje