Kurki w winie

Po grzybobraniu.

Składniki:

Reklama

- 1 kg kurek,
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 1/2 szklanki octu 6 proc.,
- 1/2 szklanki octu,
- kawałek cynamonu,
- 5-6 goździków,
- 2 liście laurowe, po 4-6 ziaren ziela ang. i białej gorczycy,
- 1,5 łyżki cukru, łyżka soli

Przygotowanie:

Wodę zagotować z przyprawami, solą i cukrem, przykryć, gotować 5-7 minut, wlać wino i ocet, ponownie zagotować, przestudzić. Kurki dokładnie umyć, przelać na sitku wrzątkiem, wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować 20 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, osaczyć. Przełożyć do słoiczków, zalać marynatą, szczelnie zamknąć, zapasteryzować.

Dowiedz się więcej na temat: wino | przetwory | grzyby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje