Lasagne z serem

Boczek pokrój, podsmaż, dodaj cebulę i czosnek.

Składniki na 4 porcje:

  • 12 płatów makaronu do lasagne
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 dag boczku wędzonego
  • jabłko
  • 10 dag serów pleśniowych (lazur, gorgonzola, rokpol)
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • 5 dag startego sera żółtego
  • 8 dag masła
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 l mleka
  • gałka
  • muszkatołowa
  • olej
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Boczek pokrój, podsmaż, dodaj cebulę i czosnek. Rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszając, dolewaj mleko, tak by powstał sos beszamelowy. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dołóż sery pleśniowe, boczek z cebulą i czosnkiem oraz śmietanę.

2. Układaj warstwy makaronu i sosu. Posyp serem, ułóż jabłka, piecz 45 minut.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje