Lasagne ze szpinakiem

Zdrowo i smacznie.

Składniki:

Reklama

Lasagne, szpinak mrożony, 15 dkg. bryndzy, 2 cebule, kilka ząbków czosnku, żółty ser, 2 łyżki masła, łyżka mąki, 2 żółtka, szklanka mleka, pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Przyrządzanie

A. Przygotowanie sosu beszamelowego: na patelnię wrzucamy masło i rozpuszczamy, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, dolewamy mleko, mieszamy aż masa zgęstnieje i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

B. Zamrożony szpinak wkładamy do garnka, lekko podlewamy wodą i podgrzewamy, aż się roztopi i wyparuje woda, można dołożyć kostkę rosołową. Potem dorzucamy wyciśnięty czosnek. Po przestygnięciu dorzucamy bryndzę. Lekko mieszamy.

C. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Na sam spód wlewamy trochę sosu beszmelowego. Potem po kolei układamy warstwy: płaty lasagne, na to warstwa szpinaku i sos beszamelowy, Na samej górze wlewamy grubszą warstwę sosu beszamelowego i starty ser żółty.

D. Naczynie odstawiamy na 20 minut,nagrzewamy piekarnik do 280 stopni i pieczemy około 40 minut.

Porcja dla 8 osób.
Stopień trudności - umiarkowany.
Czas przyrządzenia - 1 h i 30 min.
Zawartość tłuszczu - średnia.

Dowiedz się więcej na temat: lasagne | kuchnia włoska | szpinak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje