Łatwe ciasto marchewkowe według Kasi Meller

To ciasto ma dużo marchwi, orzechów i migdałów, a mało cukru i mąki. Łatwo je zrobić i jest to ulubiony deser dzieci - zachęca Kasia Meller, autorka książki "W kuchni Mamy i córki".

W swojej książce Kasia Meller podaje same sprawdzone w jej rodzinie, przepisy. Przepis na ciasto marchewkowe powstał w wyniku poszukiwań "zdrowego ciasta" - wyjaśnia autorka. "Ciasto marchewkowe jest chyba ulubioną pozycją moich dzieci" - pisze w swojej książce Meller.

Reklama

Do upieczenia ciasta marchewkowego będziemy potrzebować:


Składniki

  • 400 g marchwi
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru brązowego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów mielonych
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • łyżeczkę sody
  • 3/4 łyżeczki soli
  • łyżeczkę cynamonu
  • łyżeczkę przyprawy do piernika

Sposób przygotowania

Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej. Przez sitko wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. Na koniec dodajemy startą na grubej tarce marchewkę, mielone migdały i pokruszone orzechy.
Taka porcja ciasta wystarczy na tortownicę o średnicy 26 cm. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 st. C.
Książka Katarzyny Meller "W kuchni Mamy i córki" ukazała się nakładem wydawnictwa Marginesy.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje