Lazania szparagowa z beszamelem

Smaczna i sycąca.

Składniki

  • 2 duże pęczki zielonych szparagów
  • 12 płatów lasagne
  • 20 dag wędzonego boczku (w kawałku)
  • 3 szkl. bulionu
  • 3 szkl. mleka

Składniki - przyprawy i dodatki

  • 2 duże pęczki zielonych szparagów
  • 12 płatów lasagne
  • 20 dag wędzonego boczku (w kawałku)
  • 3 szkl. bulionu
  • 3 szkl. mleka

Sposób przygotowania

1. Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końce. Pędy opłucz, włóż do wysokiego garnka z wrzącą, posoloną wodą. Gotuj ok. 5 minut. Wyjmij, przestudź. 

2. W tym czasie cebulę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kostkę, wysmaż na chrupko na suchej patelni. Formę (18 x 30 cm) posmaruj tłuszczem. 

3. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Oprósz mąką i krótko zasmaż. Dolej bulion i mleko. Mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw go do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na spodzie przygotowanej formy rozsmaruj 4-5 łyżek beszamelu. Następnie ułóż 4 płaty makaronu i porcję szparagów. Posmaruj je cienko sosem. Tak samo układaj kolejne warstwy, aż zużyjesz wszystkie szparagi i makaron oraz cały beszamel.

4. Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem oraz wysmażonym boczkiem. Lazanię wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. (góra i dół). Piecz 35 minut. Udekoruj. Od razu podawaj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje