Lekki barszczyk ukraiński

Idealny na wiosenny obiad.

Składniki: 2 buraki ćwikłowe, 1 pęczek włoszczyzny z kapustą,  1 niewielka cebula,  4-5 szkl. bulionu drobiowego (może być z kostki),  po 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i oleju,  2 ząbki czosnku,  4 ziarenka ziela angielskiego,  2 listki laurowe, sól, pieprz, cukier.

Reklama

Przygotowanie:

Buraki oczyść, gotuj przez 90 minut w łupinkach (ew. upiecz). Potem przestudź, obierz i grubo zetrzyj. Kapustę oczyść, liście poszatkuj. Resztę warzyw z włoszczyzny obierz, opłucz pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj.

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i zeszklij, mieszając. Dołóż włoszczyznę. Chwilę razem smaż. Następnie dodaj kapustę, ziarenka ziela angielskiego oraz listki laurowe. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj 20 minut. Dodaj starte buraki (gdyby zupa była zbyt gęsta, dolej gorącej wody).

Barszcz przypraw solą, pierzem, cukrem i roztartymi ząbkami czosnku. Gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania zupę wymieszaj z koncentratem i ew. przypraw do smaku. Przed podaniem barszcz możesz posypać siekaną natką pietruszki.

Dowiedz się więcej na temat: Lekki barszczyk ukraiński | buraki | barszcz | obiad

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje