Lekkie risotto z pomidorami i filetem z kurczaka

Szybkie danie.

Składniki na 4 porcje:

- 300 g boćwinki (buraka liściowego),
- po 75 g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych,
- 5 łodyżek bazylii,
- mała cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 200 g ryżu,
- 250 g soku pomidorowego,
- 500 ml bulionu warzywnego (instant),
- 2 filety z kurczaka,
- sól, pieprz, papryka,
- 40 g tartego parmezanu,
- łyżeczka masła

Przygotowanie:

Liście boćwinki umyć pokroić w szerokie pasy. Pomidorki poprzekrawać. Z trzech łodyżek bazylii oberwać listki i grubo posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Łyżeczkę oleju rozgrzać w rondelku i przesmażyć cebulę przez 1-2 minuty, dodać ryż. Krótko przesmażyć razem. Wlać sok z pomidorów. Gotować 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Stopniowo dolewać bulion. Filety z kurczaka doprawić solą, pieprzem i papryką. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Filety obsmażać na średnim ogniu. Łyżeczkę oleju rozgrzać na patelni i przez 5 minut obsmażać białą część liści boćwinki. Po trzech minutach dodać zielone części i połówki pomidorków. Doprawić solą i pieprzem. Do risotta wmieszać najpierw warzywa a później parmezan i masło. Filety z kurczaka pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu. Listki pozostałej bazylii posiekać i posypać nimi całość.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal

Dowiedz się więcej na temat: risotto | kurczak | pomidory | ryż

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje