Leniwe w sosie owocowym

Obiad na słodko? Czemu nie!

Składniki - kluski

  • 40 dag twarogu
  • jajko
  • sól
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej

Składniki - sos

  • 20 dag mrożonych truskawek
  • 20 dag mrożonych wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania

1. Twaróg zmiel. Dodaj jajko, szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną. Zagnieć ciasto. Na stolnicy uformuj z masy wałeczki, spłaszcz je i pokrój w rąby. Gotuj partiami we wrzątku, 3 minuty od wypłynięcia. 

2. Truskawki i wiśnie przełóż do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny i wanilię. Gotuj, aż zgęstnieją, po czym lekko zblenduj. Kluski podawaj z sosem owocowym oraz bułką tartą wymieszaną z roztopionym masłem. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje