Leszcz pieczony z warzywami

Pyszne i zdrowe danie.

Składniki:

- 1 kg leszcza,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- sól, pieprz,
- sok z cytryny,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

Rybę sprawić, umyć, odciąć głowę, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Pory umyć, pokroić w talarki, cebulę w piórka, papryki pokroić w paski. Wszystkie warzywa wymieszać, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Rybę umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i obłożyć warzywami (część z nich włożyć do środka ryby). Całość obłożyć wiórkami masła. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C ) na 40 minut. Podawać z młodymi ziemniakami.
Czas przygotowania: 2 godziny
Przepis na 4 porcje

Dowiedz się więcej na temat: leszcz | ryby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje