Letnia sałatka z grillowanymi warzywami i krewetkami

Idealna na majówkę.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • Po jednej żółtej i czerwonej papryce
  • 2 ząbki czosnku
  • Główka salaty
  • 16 krewetek
  • 3 gałązki tymianku
  • 4 łyżki oleju
  • Sól
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • Pół łyżeczki średnio ostrej musztardy
  • Pieprz, cukier
  • Dojrzałe awokado

Reklama

 Przygotowanie:

 Cukinię pokroić w długie paski. Paprykę pokroić na kawałki, ząbki czosnku poprzekrawać na pół. Sałatę potargać na  kawałki. Krewtki obrać.

Patelnię grillową posmarować olejem. Najpierw usmażyć warzywa (1-3 minuty z obu stron), a następnie krewetki  (5-7 minut). Pod koniec dodać czosnek i tymianek. Doprawić solą.

Ocet zmieszać z musztardą i 3 łyżkami oleju. Doprawić solą pieprzem i cukrem. Warzywa wymieszać z krewetkami, dodać pokrojony miąższ z awokado, polać sosem.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje