Łezki „Dwa sery”

Pomidory wyjmij z zalewy (nie wylewaj jej).

Składniki na 3/4 porcje:

Reklama

Kluseczki:

  • 25 dag sera ricotta
  • 15 dag parmezanu
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • biały pieprz

Na sos i do dekoracji:

  • 1 puszka całych pomidorów bez skórki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • listki bazylii

Sposób przygotowania:


1. Pomidory wyjmij z zalewy (nie wylewaj jej). Posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Dodaj drobno pokrojoną paprykę, wyciśnięty przez praskę czosnek i cukier. Podgrzewaj, aż powstający sos się zredukuje, dolej ocet. Dopraw do smaku i duś jeszcze kilkanaście minut.

2. Składniki kluseczek wymieszaj, wyrabiaj, aż powstanie jednolite ciasto (takie jak na kopytka). Przełóż je na wysypany mąką blat, odkrawaj po małym kawałku, formując z każdego zgrabne owalne kluseczki. Wrzuć je do osolonego wrzątku. Gotuj, aż wypłyną. Odcedź.

3. Rozmaryn podgrzej z masłem i wymieszaj z kluseczkami. Podawaj z sosem pomidorowym i bazylią.

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje