Likier z głogu i tarniny

Smak, który przychodzi z czasem.

Składniki:

Reklama

- 25 dag suszonego głogu,
- garść suszonych śliwek,
- garść rodzynek,
- garść suszonej,
- tarniny,
- 1/2 laski wanilii,
- skórka z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 l spirytusu 95 proc.,
- 1 l czystej wódki,
- 2 szklanki wody,
- 25 dag cukru,
- 1/2 szklanki miodu

Przygotowanie:

1. Do wyparzonego małego gąsiorka lub dużego słoja włóż owoce głogu i tarniny, posiekane rodzynki i śliwki oraz skórkę otartą z cytryny i posiekaną wanilię. Zalej spirytusem i wódką. Zakorkuj. Odstaw na 6 tygodni.
2. Po upływie tego czasu zlej klarowny płyn znad owoców, a te zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Przecedź przez bibułkowy filtr do kawy i dodaj do nalewki.
3. Miód i cukier zagotuj z wodą i sokiem z cytryny, ostudź i wymieszaj z nalewką. Odstaw na miesiąc, po czym przefiltruj i rozlej do butelek. Likier zyskuje na smaku wraz z upływem czasu.
Czas przygotowania: 50 minut
Czas oczekiwania: 6 tygodni

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: Głogów | cytryny | nalewki | przetwory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje