Limonkowy kuskus

Sprawdzi się idealnie w czasie upalnych dni. Orzeźwia i syci!

Kuskus z kurczakiem
Kuskus z kurczakiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj i osusz. Włóż do 1 i 1/2 szkl. wrzącego bulionu, gotuj 15-20 minut. W tym czasie kuskus wymieszaj ze sporą szczyptą soli, zalej wrzątkiem (wg przepisu na opakowaniu) Odstaw, by napęczniał. 

2. Limonkę sparz wrzątkiem, osusz, z 1/2 wyciśnij sok, resztę potnij w półplasterki. Warzywa umyj, osusz. Ogórek pokrój w plasterki, cukinię - w słupki, paprykę - w kostkę, pomidorki na cząstki. 

3. Ugotowane mięso wyjmij, pokrój na małe kawałki. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką lub zetrzyj na drobne wiórki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. 3 łyżki bulionu wymieszaj z miodem, czosnkiem, imbirem, utłuczonym pieprzem, ziołami, 1/2 soku z limonki i odrobiną sosu sojowego. Na kuskusie ułóż kurczaka, rozdrobnione warzywa, kawałki limonki. Skrop przygotowanym sosem.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas