Liście z winogron po grecku

Doskonała letnia przekąska.

Składniki na 4 porcje:

- 16 oliwek nadziewanych papryką,
- 16 czarnych oliwek,
- 8 liści winogron (ze słoika),
- łyżka oliwy z oliwek,
- 150 g sera koziego lub owczego,
- pęczek zielonej cebulki,
- 4 marynowane czerwona peperoni

Przygotowanie:

Oliwki osączyć. Liście winogron opłukać, osuszyć, posmarować oliwą z oliwek. Zielone oliwki pokroić w plasterki. 4 czarne oliwki wypestkować i pokroić w kostkę. Ser pokroić na 8 równych kawałków. Na końcach liści układać plasterki i kostki oliwek, na to po jednym kawałku sera i pozostałe oliwki, krawędzie liści zawinąć do wewnątrz, a następnie liście zrolować. Podawać z oliwkami, zieloną cebulką i peperoni. Do tego doskonale pasuje pita.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1090 kJ/260 kcal

Reklama

Wszystko o Grecji!

Dowiedz się więcej na temat: winogrono | oliwki | kuchnia grecka | przystawki i przekąski

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje