Litewski tort orzechowy

Wyjątkowy przysmak.

Składniki:

- 1 kg kruchych herbatników,
- szklanka cierpkich konfitur np. z borówek,
- 2 szklanki mleka,
- 20 dag orzechów laskowych,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 30 dag śliwek z kompotu,
- 25 dag masła,
- 4 żółtka,
- szklanka cukru,
- torebka cukru waniliowego,
- łyżka margaryny do posmarowania formy, pergamin,
- listki mięty do dekoracji

Przyrządzanie:

Herbatniki pokruszyć. Odsypać 1/2 szklanki. Resztę zmieszać dokładnie z konfiturą. Z tej masy uformować małe kuleczki o średnicy około 2 cm. Obtoczyć je w odłożonych, pokruszonych herbatnikach. Ułożyć na blasze wysmarowanej cienką warstwą tłuszczu i wysuszyć w ciepłym piekarniku.
Żółtka utrzeć w cukrem. Do masy dodawać porcjami mąkę i dokładnie ucierać. Dolać gorące mleko i całość zagotować. Masę ostudzić i utrzeć z masłem. Pod koniec ucierania dodać cukier waniliowy.
Kuleczki z dżemem ułożyć w tortownicy wyłożonej pergaminem. Na kulkach ułożyć grubą warstwą kremu.
Wierzch tortu udekorować warstwą posiekanych orzechów laskowych, rozdrobnionymi śliwkami zmieszanymi z konfiturą z borówek oraz listkami mięty.
Porcja zawiera: 620 kcal
Czas przygotowania: 70 minut
Przepis na 12 porcji

Dowiedz się więcej na temat: tort | tort orzechowy | torty | ciasta | Kuchnia litewska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje