Łódeczki z brokułami i pieczarkami

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże albo 8 mniejszych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 40 dag brokułów
  • 25 dag pieczarek
  • 3 dag masła
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 15 dag sera pleśniowego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie. Brokuły oczyść, umyj, podziel na małe różyczki, gotuj 5 minut w posolonym wrzątku. Odcedź, osącz. Zachowaj ok. 300 ml wywaru z gotowania brokułów. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij na połówki. W garnku rozgrzej masło, podsmaż na nim cebulę z pieczarkami. Zalej wywarem z brokułów i śmietaną. Zagotuj. Wkrusz 10 dag sera. Gotuj dalej, aż ser się rozpuści. Sos przypraw solą oraz pieprzem. Ziemniaki odcedź, lekko przestudź. Z każdego zetnij wierzch, ostrożnie wydrąż środki. Wydrążone ziemniaki ustaw w żaroodpornej formie.

2. Środki ziemniaków utrzyj z resztą sera. Przypraw gałką muszkatołową. Piure nałóż do łupinek. Dodaj po porcji brokułów i pieczarek w sosie serowo- śmietanowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 15-20 minut.

Przygotowanie ok. 2 godz. 1 porcja zawiera ok. 630 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje