Łódeczki ziemniaczane z cheddarem

Frytki, łódeczki, placki, bliny, kluski, chipsy - ziemniaki to warzywa, z których można wykonać niezliczoną ilość smacznych potraw i przekąsek. Dzięki ogromnemu potencjałowi kulinarnemu, są także doskonałym dodatkiem do wielu dań mięsnych, wegańskich czy zup. Przejdź na ziemniaczaną stronę mocy!

Łódeczki ziemniaczane
Łódeczki ziemniaczanemateriały prasowe

Sposób przygotowania

1. Piekarnik nagrzewamy do 195 st. C.

2. Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, kroimy na łódeczki. Jeszcze raz płuczemy pod wodą i suszymy ręcznikiem papierowym.

3. Czosnek drobniutko siekamy i trzemy na tarce ser.

4. Łódeczki wkładamy do dużej miski, dodajemy ser, czosnek, starty ser, oliwę z oliwek, chilli, wędzoną paprykę oraz pieprz i sól.

5. Łódeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie.

6. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut lub do momentu, gdy w środku będą miękkie, a z zewnątrz złociste.

7. Wyjmujemy gotowe łódeczki z piekarnika, przyprawiamy solą morską i podajemy z sosem np. Street Food do Frytek Belgijski Roleski.

Smacznego !

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas