Lody jogurtowe własnej roboty - najlepsze latem

Osoby dbające o dietę, a lubiące lody mogą latem pokusić się o lody własnej produkcji. Wystarczy jogurt, np. grecki i świeże owoce i mrożony przysmak gotowy.

Lody truskawkowe
Lody truskawkowe123RF/PICSEL

Do sporządzenia letnich lodów jogurtowo-owocowych nadaje się wiele owoców: truskawki, maliny, jeżyny, morele, brzoskwinie, agrest i wiele innych.

Swą przygodę z jogurtowymi lodami można zacząć od prostych lodów truskawkowo-jogurtowych. Do ich przygotowania potrzebujemy 400 g truskawek, 2 jogurty greckie, syrop różany, odrobinę cukru lub miód - zależnie od własnych upodobań.

Zmiksowane składniki pozostawmy w lodówce na co najmniej godzinę lub lepiej na noc, żeby się przemacerowały. Do masy można dodać listki mięty lub przekrojoną laskę wanilii, wtedy lody zyskają wspaniały aromat.

Następnego dnia przecieramy masę przez sito. Mieszaninę wlewamy do małych szklanek lub sześciu małych foremek do lodów. Kilka truskawek kroimy w plasterki, do dekoracji, i umieszczamy je tuż przy ściankach foremek. Wkładamy do zamrażarki. Po godzinie można w lodach umieścić patyczki, po czym mrozimy je jeszcze przez kolejne trzy godziny.

W podobny sposób można przyrządził lody o innych smakach, np. z owocami leśnymi, do innych dodając mleko kokosowe i wiórki kokosowe albo kolejne z bananami i miodem. Pyszne też będą lody z jogurtu greckiego z dodatkiem bananów i masła orzechowego, których smak będzie nam nieco przypominał tak lubiany słony karmel.

Jak zrobić lody jagodowe?Interia Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas