Lody kawowe z migdałami

I pysznym sosem czekoladowym.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek amaretto
  • 350 g mascarpone
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 50 g białej czekolady

Reklama

Przygotowanie:

Jajka rozdzielić. 8 żółtek ubić z 2 łyżkami cukru. 2 łyżeczki kawy wymieszać z 2 łyżkami likieru i łyżki gorącej wody. Ostudzić. Do żółtek wmieszać mascarpone. Białka ubić, wsypując 2 łyżki cukru, ostrożnie wmieszać do masy. Dodać rozpuszczona kawę, wymieszać i umieścić w zamykanym pojemniku (poj. ok 1 l). zamrażać ok 6 godzin, od czasu do czasu mieszać widelcem.

Śmietanę podgrzać w rondelku. Dodać 3 łyżki likieru i 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Dodać pokruszoną na kawałki czekoladę, roztopić. Ostudzić. Płatki migdałowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Lody wybić z formy i pokroić w kostkę gorącym nożem. Polewać sosem czekoladowym i posypywać migdałami.

Dowiedz się więcej na temat: Lody kawowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje