Lody śmietankowe z jagodami

Lody to idealny deser na upalny dzień. Zrobione w domu są dużo zdrowsze i smaczniejsze, od tych które można kupić w sklepie.

Składniki:

Reklama

● 300 ml śmietany 30 proc.
● 3 żółtka
● 2 białka z dużych jajek
● 15 dag cukru
● 20 dag jagód do lodów i dodatkowo trochę ładnych, większych jagód do dekoracji
● kilka listków świeżej mięty lub melisy do dekoracji lodów
● bardzo drobny cukier kryształ do obtoczenia jagód

Przygotowanie:

Śmietanę ubij (powinna być ubita, ale nie sztywna). Żółtka utrzyj na puch z jedną łyżką zwykłego cukru. Białka ubij na sztywną pianę z resztą cukru.

Jagody przebierz i dokładnie umyj, po czym starannie je osusz (np. na sicie, od czasu do czasu lekko nim potrząsając, aby nie pognieść owoców). Następnie wszystko razem połącz (pamiętaj o odłożeniu części jagód do dekoracji).

Przygotowaną masę nałóż do niedużych naczyń, np. salaterek lub foremek o dekoracyjnej fakturze i wstaw je do zamrażarki. Trzymaj w niej lody aż do całkowitego zamrożenia.

Odłożone do dekoracji jagody lekko zwilż przegotowaną wodą, a następnie bardzo delikatnie obtocz je w drobnym cukrze (jeśli takiego cukru nie masz, możesz zmielić zwykły cukier kryształ). Jagody obtoczone w drobnym cukrze będą wyglądały jak „oszronione”.

Gotowe lody wyjmij z zamrażalnika i ostrożnie wyłóż je z salaterek lub foremek na talerzyki, a następnie udekoruj jagodami „oszronionymi” cukrem oraz paroma listkami świeżej melisy lub mięty.

Dowiedz się więcej na temat: lody | jagody | Jagoda | lód

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje