Łopatka ze szpinakowym farszem

Idealne mięso na obiad w większym gronie

Składniki

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oliwy
  • pęczek botwinki
  • 4 młode pietruszki
  • pęczek młodej marchewki
  • sól, pieprz
  • FARSZ
  • łyżka oliwy
  • cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • szklanka szpinaku, podduszonego,
  • osączonego i posiekanego
  • szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki rodzynek, posiekanych
  • 1/3 szklanki dowolnych orzechów, posiekanych

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. 

2. Przygotuj farsz. Rozgrzej na patelni oliwę. Podsmaż cebulę i czosnek (2-3 minuty). Przełóż je do miski i ostudź. Dodaj szpinak, bułkę tartą,rodzynki i orzechy. Przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

3. Rozłóż mięso i ponacinaj, aby miało większą powierzchnię. Na 1/3 rozłóż farsz. Zroluj mięso i zwiąż je sznurkiem.Natrzyj je połową oliwy, przypraw solą i pieprzem. Umieść w żaroodpornym naczyniu, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz 45 minut. 

4. Obierz i umyj warzywa. Pietruszki i buraczki przekrój wzdłuż na pół.

5. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 st. C. Warzywa skrop resztą oliwy i dołóż do mięsa. Nie przykrywaj.Piecz jeszcze 45 minut. 

6. Wyjmij danie z piekarnika, przykryj i odstaw na 10 minut, aby doszło.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje